Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Betyg...

Publicerat 13:e Augusti 2012

Bengt - bloggkollegan här - skrev nyss om vad kunskap här. Jag har också funderat på det några rundor under mina år. 


För min del har jag jobbat mig upp praktiskt genom arbetslivserfarenhet och faller såklart platt när jag ska ange utbildning i diverse databaser etc. Jag har inte haft mycket att relatera till direkt. Jag har ändå lyckats komma på en del intervjuer där jag måste visa mina betyg... Betyg från grundskola och gymnasium känns ganska ointressant typ fem-tio år efter man slutat utbildningarna. Vad säger det om ens kunskaper, erfarenhet, kompetens överhuvud taget? Förhoppningsvis har man samlat på sig nya kunskaper - praktiskt - under den peridoden. Skulle vilja påstå att den praktiska kunskapen är klart starkare än den teoretiska.


Betygssystemet anger inte heller rättvis bedömning - inte för min del iallafall. På min tid betygsattes man efter vad man kunde i förhållande till sin klass. Klassgenomsnittet skulle ligga på 3, dvs som G eller C i dagens betygssättning. Alltså kunde inte läraren dela ut hur många 5:or eller 1:or hur som helst. Sug på den relevansen av ens kunskap. 


I grundskolan gick jag i en klass med några elever som skrev upp snittet rejält på proven, alltså kunde betyg 3 (medel alltså) på ett prov innebära kanske 5 fel av 120 poäng... Inte ett standardvärde på vad lägsta nivå, medelnivå och högsta betyg var alltså. Jag råpluggade men mitt slutbetyg hamnade därför lite under medel. Kommunen jag bodde i då hade inget eget gymnasium så vi hänvisade till Lund (studentstad som ni nog vet). Jag tillhör en babyboom så jag får alltid dras med bristplats oavsett vad det gäller (bostadskö, bröllopsboom, dagisköer osv, osv), Då var det såklart för många sökande till gymnasiet. Lösningen på det var att man höjde intagningspoängen.


Med mitt då dåliga betyg kom jag in på en "sämre" linje. Jag öppnade knappt böckerna på de två åren, men fick ett slutbetyg på i snitt 4,6 (av 5.0). Känns rättvist och relevant på mina kunskaper...?


Betyg ger ingen relevant upplysning generellt när man söker jobb, betygen fungerar bättre som en trigger under pluggandet.


Jag är helt för att få gör arbetsprov, praktisera, prao etc. Det är perfekt att få visa sin kompetens genom och arbetsgivaren får chans att känna att man ev passar in i teamet osv. 

Kommentera


0.027343034744263