Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Tidningsbranschen - del 1

Publicerat 10:e November 2012

Jag har alltid velat jobba i tidningsbranschen och även härnere i Skåne finns det faktiskt några tidningsredaktioner att välja bland. 


Jag har sökt åtskilliga gånger till diverse redaktioner, dvs jobb som innebär formgivning, originalproduktion etc. I tidningsvärlden världen kallas det layoutare, bildredaktör mm. Det större förlaget härnere sökte folk inom just detta till tre av sina tidningar. Såklart jag sökte. Alla tre.


Fick nej. På alla tre! Svaren löd så här: "Vi har haft många kvalificerade sökanden till denna tjänst och vi måste tyvärr meddela att vi bestämt oss för att gå vidare med andra sökanden till den här tjänsten. 
Vi tackar för ditt visade intresse och för den tid du lagt ner på din ansökan."


Bah!


Jag kunde inte godta detta oengarerade standardsvar, så jag svarade tillbaka och undrade vad som saknades? Trodde inte jag skulle få svar - men jodå, det svarades. De hade läst i mitt cv att jag pluggat  en högskoleutbildning inom programmering och därför förstått att jag inte var intresserad av att layouta... (Varför sökte jag jobben då, tror de. För att jag har svårt att läsa innantill, eller...?)


Nehej, bevisligen har de skitit i all annan information jag skickat med. Just den utbildningen omfattar t ex inte bara kod, hade de orkat läsa igenom de länkar de fått så hade de kunnat se att den innehöll informatik, medieteknik mm. Därför valde jag att låta utbildningen vara kvar i mitt cv just pga allt annat utbildningen bekräftar kunskapsmässigt. Hade de orkat läsa resten av mitt cv hade de också förstått att jag har lååååång erfarenhet av grafisk formgivning - eller layoutande. Jag har dessutom erfarenhet av att samla in information genom intervjuer och research för projekt. Med andra ord, vill påstå att jag har viss journalistisk bakgrund. Jag vet åtminstone hur processen fungerar och hur man förmedlar information attraktivt.


Egentligen förstår jag inte vad journalismen i detta fallet har med jobbet att göra heller. Och jag förmodar att de har journalister till att sköta skrivandet... Jobbet är att formge tidningssidor, artiklar etc. Okej, att koppla samman bild med text och göra artikeln intressant och läsvärd genom formgivning kan jag begripa är nödvändigt. Det är layoutarens roll liksom. Men-det-har-jag-ju-sysslat-med i-ett-jämrans-många-år-och-jag-tycker-det-fortfarande-är-kul! Hur kunde de missa det (eller är de inte läskunniga...)?


Vad lärde jag mig av detta? Att bara skicka med cv'et kanske? Att strunta i presentation och att länka till referensmaterial?. De har ändå inte tid att fördjupa sig i allt det där andra...


Japp, jag är lite trött på jobbsökeriet just nu! Men, det kan bara bli bättre - hoppas jag!

Kommentera


0.047684907913208