Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Har efternamnet någon betydelse?

Publicerat 6:e Februari 2017

Jag hade ett son-namn innan jag gifte mig för tio år sedan.


Som ni kanske redan vet var jag arbetslös – för första gången – 1991. Då dippade ju konjukturen och det var svårt att få jobb. Det året träffade jag min nuvarande man, som ursprungligen är från Spanien. Jag lade också ner mitt företag det året, eftersom även uppdragen började sina.


När jag då sökte jobb och kom på intervjuer fick jag ständigt frågan om jag var med barn, eller planerade att skaffa. Lustig fråga egentligen, om jag söker heltidsjobb, som dessutom kräver mitt totala engagemang, varför är det då det största "problemet"? Bara för att man är kvinna kanske man har annat fokus i livet än att föda barn. Alla intervjuer jag var på och det var en del, fick jag alltid den frågan. Idag får rekryterare väl inte ens  ställa frågan, det är diskriminerande.


Idag, andra gången jag är arbetslös (eller snarare, utan heltidstjänst), kommer jag inte ens på intervju. Under snart tio år har jag inte haft tillsvidareanställning på heltid. Jag har dock jobbat på diverse timjobb, vikariat, halvtid och i branscher utanför min kunskap. Kan det vara så att rekryterare ryggar när de läser mitt efternamn? Mitt yrke kräver bl a bra kunskap i svenska. Det har jag ju, det var ett av mina bästa ämnen i skolan. 


I dagens tidning läste jag en insändare av en tjej som också gift sig, men hennes situation är tvärtom. Hon hade ett utländskt efternamn innan hon gifte sig och fick aldrig respons på sina jobbsök. Men när hon skrev sitt nya svenska efternamn i sina ansökningar blev hon däremot kallad på flera intervjuer!! 


Hon ville inte tro att det var så, men det är svårt att inte dra den slutsatsen. Så nu ska jag göra en drös ansökningar och jag ska använda mitt flicknamn. Kanske jag skicka med alla mina betyg från grundskolan också, så det syns att jag verkligen har svenska som modersmål...

Kommentera


0.028082132339478