Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Viktiga att tänka på, anställningsavtal

Publicerat 14:e November 2016

Innan du börjar jobba har du ett mycket viktigt steg att beta av. Du måste se till att ditt anställningsavtal är korrekt. Om du hoppar över detta steg kan det uppstå onödiga konflikter och missuppfattningar som inte hade behövt existera.


Har företaget du skall börja jobba för kollektivavtal?


Det förenklar ofta och du slipper t.ex. Hålla koll på vilka rättigheter och förmåner som medföljer och vilka försäkringar du är garanterad till. En arbetsplats som inte har kollektivavtal behöver givetvis inte betyda något dåligt. Men allt viktigare blir det då att du tar anställningsavtalet på fullaste allvar så att det inte blir några missförstånd mellan dig och din framtida arbetsgivare.


Muntligt anställningsavtal.


Även om du har stort förtroende för din nuvarande eller kommande arbetsgivare är det inte värt risken. Man vet aldrig vad som kan hända i framtiden. Därför rekommenderar jag dig att ligga på din framtida eller nuvarande arbetsgivare att du ska ha ditt avtal skriftligt. Skulle det uppstå någon framtida tvist eller liknande kan du alltid gå tillbaka till något som ni båda skrivit under. Risken om du inte har skriftligt avtal är de kan utnyttja dig. Vid en tvist kommer det vara ord mot ord och det kommer bli svårare att “bevisa” vem som gjort fel.


Tid och semester.


I avtalet ska det framgå något så när ett schema över din arbetstid och din betalda semester. Finns det med har du alltid en grund att stå på och blir enklare för både dig och arbetsgivaren att planera och du vet vad du ger dig in på. På en arbetsplats kan du bli nästintill “tvungen” till att jobba obekväma tider, se därför till att ha förhandla fram Ob-ersättningen och att den står med i avtalet. 


Lön


Gör lite research innan så du får ett hum vad en person i din ålder och uppskattningsvis tjänar. Våga sen öppet diskutera detta med din framtida arbetsgivare, undvik att ställa ultimatum. Risk att arbetsgivaren uppfattar det som arrogant.


OBS! En fallgrop som många, framförallt unga råkar ut för att bli erbjudna en provanställning där de vill att du ska jobba gratis under en period. Arbetsgivaren försöker då använda sig av provanställning på ett felaktigt sätt. Du har rätt till lön under introduktion eller prov. Denna lön ska stå med i avtalet.


Nu är du redo för jobbet. Sök bland heltidsjobb och extrajobb här. Vill du kunna bli hittad av din framtida arbetsgivare skapar du en gratis arbetsökarprofil här.


Har du några mer tips eller frågor är det bara att kommentera. 

Kommentera


0.027691125869751