Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

För blyg för att hålla tal?

Publicerat 7:e Maj 2016

Jag höll ju ett tal på min väns begravning nyligen. Första gången för mig någonsin. Det var mitt eget initiativ dessutom. Jag har lättare för att skriva av mig istället.


För tio år sedan hade det inte funnits på kartan att jag ens frivilligt skulle hålla tal, för jag verkligen hatade att prata inför folk eller publik. De där grupparbetena man gjorde i skolan där man skulle redovisa sitt arbete framme vid tavlan inför klassen – värsta mardrömmen! Jag kunde inte hålla tal för mina föräldrar på deras stora 50-årsfest. Jag har varit på många bröllop, men aldrig hållt tal. Att presentera skisser för kunder – mycket ogärna. Hatade verkligen att gå in i en liten grupp och börja prata (vilket jag fortfarande ogillar, men har kommit över det värsta motståndet, mitt egna).


Jag hade värsta ångest, svettades, andades sämre. Tunnelseende. Kunde inte fokusera timmarna innan. 


På mitt första nätverksmingel fick jag utmana mig själv att gå fram och möta folk och söka kontakt. Ett måste, går ju inte så bra att nätverka om man förväntar sig att alla kommer till en. Ur detta mingel mötte jag en jobbcach som redan då frågade om jag ville hålla en föreläsning. Jag svarade nej direkt såklart. Bara tanken gjorde mig darrig. 


Dock gav hon sig inte och hon frågade mig fler gånger, var gång vi träffades. Till slut, efter kanske femte gången, kunde jag ta i tanken att stå där vid tavlan och prata om mitt yrke i två timmar för publik (ca tolv personer). Tack vare det och allt minglande har jag överkommit min blyghet och kan lätt prata med vemsomhelst. 


I Sydsvenskan läser jag att i Lund finns det en kurs som kan hjälpa en att komma över sin talrädsla. Tricket är helt enkelt att utmana sig att hålla det där talet osv. Och folk vill ju bli sedda, de förstår att du är nervös och har överseende med det. Folk är inte så farliga faktiskt, de är för det mesta blyga de med. Kanske rentav tacksamma för att du tar iniativet istället.

Kommentera


0.026581048965454