Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Låglönejobb

Publicerat 23:e Februari 2016

Det surras i media om enkla jobb.


Jag är väl för, på det viset att det måste vara lättare att komma in på arbetsmarknaden. Man måste till exempel inte ha högskoleexamen i lokalvård för att kunna städa. Arbetstagare idag ska tydligen vara multifunktionella, ska kunna göra så mycket som möjligt – allt i ett. Lasta för mycket på deras axlar och så går de in i väggen så småningom. Som småföretagare finns det inte en chans att anställa med alla avtal och regler. Det blir ingen vinst för dem, risken är således för stor att anställa. Småföretagare har visst facken och politiker helt glömt bort.


Sänkt lön är väl ok, men sänkta arbetsgivaravgifter är kanske en annan lösning.


Jag läser i dagens Sydsvenskan under Åsikter (finns ingen länk än) en paneldebatt – "Är redo att jobba för mindre betalt i utbyte mot att jag får jobb snabbare" – kring att sänka löner för att få jobb snabbare. Problemet med ungdomsarbetslösheten har tydligen gått ner, nu är det flyktingar som ska få in foten på arbetsmarknaden. Inget fel i att flyktingar ska ha jobb, självklart ska de det. Jag tycker bara det är fel att fokusera på vissa grupper. Återigen glöms flocken som rekryterare bortser ifrån – de över 35 år. Alla vill väl ha jobb, och alla måste ha inkomst för att få mat på bordet och tak över huvudet!


En flykting från Syrien som bott här i Sverige i fyra år, säger så här klokt: "Min egen upplevelse var att jag sökte väldigt många olika jobb i Sverige och jobbade mycket på att snygga till mitt cv, men utan resultat. Liknande historier har jag hört av många andra. Inte minst i Danmark är det lättare att få jobb, just på grund av lättare och mer flexibla arbetsregler."


Jag har påpekat det förut. Danmark har ett annat anställningssystem och tydligen mycket högre flöde. Förmodar att det är lätt att bli uppsagd, men å andra sidan är det lätt att få jobb också, vad jag förstår. 


För min del har jag inte haft fast heltidsanställning sedan 2012. Jo jag söker jobb. Jag har ingen akassa eftersom jag inte tackar nej till jobb (akassa och hela systemet tror att heltidsjobb är det enda rätta). Jag har visserligen timjobb, men har sämre lön än om jag gått på akassa. Men jag har hellre det än förnedras i åtgärder a la fas.


 

Kommentera


0.028303861618042