Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Kamrat maskin

Publicerat 1:e Maj 2015

Sitter vid frukostbordet och läser gårdagens tidning. Jag hann inte läsa den igår, så det passar ju bra att läsa idag, eftersom ingen tidning delas ut idag ändå. Maken läser dock dagens i appen. Inget kiv om tidning idag alltså.


Jag läser en artikel om näringslivets nya fetisch - roboten. Den är smidig, lydig, stum och pålitlig. Tar inga fikapauser, kräver inte lön och saktar inte ned på fart.


Jag har inget emot robotifisering. Monotoma jobb, tunga lyft etc är verkligen jobb som robotar kan få överta och fixar bra. Men det jag inte får ihop är att politiker fortfarande ältar på om åtta timmars arbetsdag. 


Robotar har - enligt artikeln - sett till att var tionde arbetstillfälle har automatiserats, dvs ca 450 000 chanser till anställningar har försvunnit. Och utvecklingen kommer inte att bromsa. Robotar har väl också skapats för att arbetsbefria eller avlasta oss. Så var väl tanken med spis, diskmaskin, tvättmaskin etc också. 


Då borde väl t ex fyra timmars arbetsdag vara relevant att införa. Nu! Man ser redan obalansen i arbetslivet. De som har jobb, jobbar sig sjuka, då de jobbar för mycket. De som är arbetslösa blir sjuka för att de inte får använda sin kompetens och få lön för den.


Det lär resultera i att man får lägre inkomst. Men det kanske vi generellt klarar. Vi behöver väl inte konsumera så mycket prylar. Eller ha den senaste tekniken, modernaste plagget, överköpa mat osv. 

Kommentera


0.027032136917114