Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Skippa cv'et?

Publicerat 9:e November 2014

Läser ett blogginlägg om att cv inte genererar jobb.


Lite provokativt kanske, men jag kan hålla med Per Frykman. Han pratar i sin blogg om att värna om sitt professionella rykte och att cv'et inte tillför tillräcklig information om ens kvaliteter och kompetens.


Ett tag var det viktigt att skicka med betyg i sina jobbsök. Jag är för betyg men på min tid var betygsättningen inte rättvis, då bedömdes man hur bra man var i förhållande till sina klasskamrater, inte vilken kunskap man ernått alltså. Att få trea (medel) på ett prov i t ex historia där man hade kanske fem fel av 130 var normalt i vår klass. Bildläraren hade problem, hen kunde bara dela ut ett visst antal 5:or (dvs högsta betyg) i klassen annars blev klassgenomsnittet för högt!!? Vår klass hade tydligen för många esteter, men det var ändå viktigare att klassens betygsgenomsnitt låg på medel. Jag var en av dem som fick högsta betyg i alla fall.


Så jag gick ut nian med lite under medel i betyg. Gymnasievalet var därför delvis begränsat. En annan orsak var också att det var många som sökte på vissa linjer (program som det heter idag) eller att det fanns för få platser till respektive program - intagningspoängen (baserat på ens snittbetyg) höjdes således. Den utbildningen jag ville in på hade intagning vartannat år, så ni kan ju gissa hur lätt det var att komma in på den... (Jag är dessutom född i en babyboom och kommer alltid att få dras med trängsel dvs jobbrist, förskolebrist, bostadsbrist, sämre pension osv).


Jag kom därför in på Kontorslinjen (mitt fjärdehandsval) - inte så särskilt krävande utbildning. Jag öppnade nästan inte någon bok under de två åren, gjorde sällan läxorna men fick ändå 4,6 (av 5) i snitt när jag gick ut!?Fortfarande enligt samma betygsbedömning; hur bra jag är i förhållande till mina klasskamrater. Det säger ju inte så mycket om mina kunskaper således. Kanske hade vi bättre lärare, eller var de bara generösare med betygen?


Precis som betyg ger därför cv'et en skev bild av ens förmågor. En jobbresumé borde alltså vara ganska ointressant för rekryterare. Fövisso, de ser vilka yrken man haft, men det bekräftar inte alltid ens förmågor, kompetens och personlighet. Jag tänker ofta att om rekryterarna bara hade kallat mig till intervju hade jag varit mycket närmare "topp-tio" och rentav en anställning. Mitt cv suger uppenbarligen (eftersom jag sällan ens kommer till intervju) men om de bara hade sett utanför boxen (cv'et) hade de sett kvaliteter i mig som inte går att redovisa i klyschiga adjektiv och torr jobbhistorik.


De jobb jag hittills fått har inte berott på mitt cv - det har istället skett genom kontakter (de är guld värda!) och förmodligen även pga min personlighet samt min kompetens (t ex arbetsprov).


 

Kommentera


0.02673602104187