Senaste från våra bloggare

Visa alla bloggar »

Hitta lediga jobb via bransch

Sök personal via bransch

Jobb i fokus

sommarjobb Ett utvecklande och roligt extrajobb där du gör skillnad! Det perfekta studentjobbet - bli Studybuddy idag.

Vi söker dig som:
  • Studerar på universitet eller gymnasium.
  • Har fyllt 18 år.
  • Bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Lund.
Läs mer och sök jobbet!

Är det bara ungdomar som är arbetslösa?

Publicerat 20:e Oktober 2013

Jag blir ärligt talat lite trött på detta fokus på ungdomsarbetslösheten. Politikers största valfläsk nu och redan för några år sedan. 


Inget ont om ungdomar och såklart att de har extra svårt att få jobb osv. Men det är ju inte bara ungdomar som är arbetslösa. Jag är halvvägs i mitt yrkesliv, har alltså lika lång tid kvar och känner ingen ambition alls att sakta ner på farten. Ändå verkar min åldersgrupp ha det än svårare att få jobb. Jag är inte riktigt där än (50+), men har några gånger blivit bortvald pga att jag tydligen råkar vara över 35... Och då har det inte ens kommit till löneanspråk (vilket inte för den sakens skull skulle betyda att jag har för höga krav).(Klicka på logon, så kommer du till artikeln)


Enligt en undersökning publicerad i Du & Jobbet är åldern, dvs  de som är 50+, ett hinder i jobbansökningssammanhang. Det borde lagstiftas om åldersdiskriminering. Men är verkligen lagstiftning lösningen på detta?


Läs gärna kommentarna till artikeln också.

Kommentarer

trabajando 21:e Oktober 2013

Härligt att du agerade och dessutom till ett av våra största fackförbund (jag är också med i Unionen), hoppas de tar tag i saken!

Det känns inte som att man har lång erfarenhet är någon merit i ett cv... Men för mig innebär det att jag kan sätta igång direkt. Kompetensen finns, det är bara de interna rutinerna man behöver lära in.

Jag är väldigt anti till att skriva in min ålder och vägrar lämna gymnasiebetyg(!) - känns inte särskilt relevant till min kompetens.

OK, för att få bort "född"-rutan i rekryterarnas databaser är jag isåfall starkt för en lagstiftning. :-)

Ulrika 20:e Oktober 2013

Hej!
Jag fick artikeln i Du & Jobbet och blev så arg att jag skickade mejl till mitt fackförbund Unionen. De kunde verkligen lobba för att deras medlemmar som är 50+ och har blivit av med sitt jobb vid finanskriser eller omorganisationer m.m. lättare kunde få jobb genom att arbetsgivare skulle få en rejäl rabatt på de sociala avgifterna, så att dessa skulle ligga på drygt 10 procent som för pensionärer.

Vi lever i ett konstigt samhälle om det endast är 27-åringar, som räknas ha utbildning och några års yrkeserfarenhet, och max 40+ plussare som kan få nytt jobb. Då blir stora grupper utanför som ett fattigt B-lag.

De som är lite äldre har inte småbarn, är inte hemma och vabbar. Men där har visserligen tekniken gjort det möjligt att småbarnsföräldrar kan ta med datorn hem, alt. koppla upp sig hemifrån och jobba medan barnen sover.

För oss äldre gäller det att vi håller oss uppdaterade, utstrålar en drive. Att vi har mycket att erbjuda företaget. - Vi kan inte komma till en ev. intervju och se grå och slitna ut och utstråla att vi helst vill tassa på i ullstrumporna och gå i pension.

Kan nämna att för tillfället pågår en liknande diskussion om åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden och hos rekryterare på rekryteringsföretaget Hammer & Hanborgs blogg.

PS. Angående ev. lagstiftning om åldersdiskriminering så skulle det medföra åtminstone det goda att rekryteringsföretagen skulle nödgas ta bort rutan "född"! Den sticker fult ut och man blir genast bortsorterad innan rekryteraren har hunnit läsa om ens kompetens.DS

Kommentera


0.026998996734619